HRANA, KI KREPI JETRA

Si privoščite kaj dobrote, ki nam jih ponuja in podarja narava? Te so namreč nekaj najboljšega, s čimer lahko resnično zdravo nahranimo svoje telo. 🙏 Pomlad je čas, ko kraljujejo naša jetra in njihov parni organ žolčnik, zato je pomembno, da jima v tem obdobju namenimo dodatno pozornost. Jetra so naš glavni razstrupljevalni organ oz. glavno središče za nevtraliziranje okoljskih toksinov in primarni organ za pripravo hranil za prevoz skozi krvni obtok. Žolčnik pomaga prebaviti maščobo, ki so bistvenega pomena za zdravo kožo, živce in žleze, prav tako odpravlja nekatere toksine iz telesa. Več...

Uravnovešeno delovanje jeter vzpostavi nemoten in pomirjujoč tok energije qi skozi telo in um, tako posameznik ne občuti stresa in napetosti.

Spomladi nas z vseh strani nagovarjajo k razstrupljanju jeter s takimi in drugačnimi preparati, vendar je dobro, da jetra krepimo, saj bomo na ta način podprli naravni proces regeneracije in jetrom pomagali, da lažje predelajo in izločijo toksine iz telesa.

V primeru težav z jetri, je priporočljivo večerjati do 18. ure, saj s tem organizmu omogočimo naravno razstrupljanje in krepitev. Večerja naj bo zelenjavna, predvsem enolončnice, ki alkalizirajo telo. Tudi sicer se je priporočljivo izogniti poznim večerjam po 19. uri zvečer, saj le te dodatno razdražijo žolč in jetra. Jetra so namreč aktivna med 1:00 in 3:00 uro zjutraj, žolčnik pa malo pred njimi, in sicer med 11:00 in 1:00 uro ponoči. Oba organa skrbita za razstrupljanje telesa. Zato nas bosta v primeru poznih večerij na to opomnila tako, da bosta v tem časovnem obdobju motila naš spanec, nas zbujala in opozarjala, da moramo bolj poskrbeti za ravnovesje in zdravje.

V pomladnih dneh uživajmo vse kar nam ponuja narava, predvsem pa živila, ki krepijo jetra:

regrat, koprive, koromač, radič, rman, artičoke, cikorijo, rukolo, brokoli, zelena, špinača, peteršilj, rožmarin, majaron, bazilika, šetraj, špinača, mungo fižol, kalčke in kaljena semena oz. njihove poganjke.

Grenka zelenjava oz. grenčice zelo krepijo jetra, saj vsebujejo grenčnine, katerih glavna naloga je spodbujanje izločanja žolča, kar pripomore k učinkovitejši prebavi in posledično povečanju teka.

V tem obdobju pa se je dobro izogniti hrani, ki šibi jetra: mastni in ocvrti hrani, alkoholu, kavi, mlečnim izdelkom, jedem iz bele moke, sladkorju...

Prav tako se je dobro izogibati kroničnemu stresu in telesni neaktivnosti, kar dodatno obremenjuje jetra.

Narava nam je ponudila še dve zelišči, ki odlično krepita jetra:

Jetra krepi in obnavlja tudi olje črne kumine (umirja tudi želodčne težave, pomaga pri kožnih boleznih, je odličen pri težavah s pljuči itd).

Za konec pa še DIHANJE…ki je najpomembnejše za ohranjanje in doseganje zdravja. Pravilno dihanje, ki je globoko, sproščeno in enakomerno, prinaša našim celicam potreben kisik in je ena od najučinkovitejših bližnjic do razstrupljenega telesa. Vsako življenje se prične s »prvim« vdihom in se konča z »zadnjim« dihom, vmes pa se odvija naše življenje točno tako, kot se odločamo iz dneva v dan.

V pomladnih dneh torej uživajmo vse kar nam ponuja narava in se odločajmo se za zdravje, vitalnost in ljubezen do sebe.

HRANA, KI KREPI ENERGIJO SRCA 

Hrana je prva stvar s katero lahko telesu na fizičnem nivoju krepimo energijo ali mu jo odvzamemo.

Kakšne so naše prehranjevalne navade? Ali telesu dajemo gorivo ali ga obremenjujemo?

Hrana je izrednega pomena za naše zdravo funkcioniranje. Hrana lahko našemu telesu krepi energijo (to je vitalna, živa ali rajska hrana), lahko pa mu jo odvzema (to je mrtva hrana, procesirana in hrana v kateri ni več energije). Več...

Po TKM je vsak organ povezan z določenim okusom in s tem tudi z določeno prehrano.

S srcem je povezan grenak okus oz. hrana, ki deluje grenko v telesu. Kadar nam prija grenka hrana, to lahko pomeni, da nas srce prosi za podporo.

Za krepitev srca je občasno dobro pojesti tudi kaj slanega, prav tako je primerna hrana kislega okusa, maščobam pa se je bolje izogniti.


Barva, ki je povezana z energijo srca je rdeča barva, zato so rdeča živila še posebej blagodejna za srce. Rdeča hrana velja za toplo hrano (po energiji), zato je izredno hranljiva za kri, izboljša našo cirkulacijo in dviguje yang energijo v telesu. Takšna hrana je še posebej priporočljiva za vse, ki imajo simptome presežka hladu v telesu (kar kaže na pomanjkanje energije yang) in spremljajoče simptome, kot so mrzli udi, bled obraz, anemija, šibkost v mišicah in srčne palpitacije.

Meridian srca torej krepi vsa rdeča hrana, ki naj bo poleti v izobilju na naših jedilnikih.


Hrana, ki krepi in podpira srce:

Lubenica, jagode, paradižnik, češnje, rdeča jabolka, pesa, rdeča leča, redkvice in rdeč fižol, kumina, fige, rdeči datlji.


Hrana, ki se v poletnem obdobju še priporoča v izobilju je:

Marelice, limone, brokoli, špinača, kumare, meta, koprive, alge.

Na splošno pa uživajmo čim manj oz. nič (belega) sladkorja, živalskih izdelkov in pšenice, ker močno gostijo kri.


Če želimo, da telo pravilno prebavi hrano, jo presnovi in spremeni v energijo, je pomembno da uživamo sadje v dopoldanskem času (ne več po tretji uri), v popoldanskem pa zelenjavo. Obrokom po sedmi uri se je bolje odpovedati.

V poletnem času tudi ne pozabimo na magnezij. Fige so polne magnezija, zdaj si lahko privoščimo sveže.


PIJAČA

Za dobro celostno zdravje in zdravje naših prebavnih ter presnovnih organov, ter zdravje srca, je poleti najboljše piti toplo ali mlačno tekočino. Uživanje mrzle vode ni priporočljivo, saj jo mora telo najprej segreti, da se lahko aktivirajo presnovni procesi in razgradnja hrane z encimi. Pri segrevanju mrzle hrane in pijače, telo porablja dodatno energijo in se zato še dodatno segreva, zato lahko to povzroči pregrevanje telesa. V tem začaranem krogu ljudje običajno posežejo po še več mrzle vode, da bi se navidezno ohladili. Mrzle vode telo tudi ne absorbira dobro in jo zato kot višek večino izloči iz telesa.

Z ledeno mrzlimi pijačami dopustimo, da v telo vdreta mraz in vlaga, kar močno šibi naš imunski sistem, zato hitreje lahko zbolimo, v telesu pa se nabira preveč sluzi.

Sluz in mraz se prav tako močno nabirata v telesu, če pojemo preveč sladoleda. Sladoledu se je sicer v poletnih mesecih kar izziv odpovedati, vendar bomo naredili telesu veliko uslugo, če bomo pri tem zmerni.

Medtem pa je absorpcija tople vode zelo dobra, posledično tudi odvajamo manj tekočine.


Dobro je tudi, če vodo prekuhamo (15 min), saj se takrat iz nje izločijo škodljive snovi, poleg tega prekuhana voda spodbuja prebavni ogenj. Pitje vode po požirkih pa ne bo obremenilo naših ledvic.


Tisti, ki smo se navadili na pitje tople vode (mimogrede, moja limonada je vedno takšna), ne moremo več uživati mrzle. Poskusite, je vredno. S tem ogromno naredimo za svoje zdravje, saj mrzla tekočina škoduje tudi srcu, ki je v poletni vročini še posebej izpostavljeno.


Ljubezen do sebe pomeni tudi ljubezen do svojega telesa, izkažimo mu jo z vsem spoštovanjem na prvem nivoju pa seveda z ustrezno prehrano in pijačo. 

VRANICA - MATI VSEH ORGANOV 

Ne morem nehati poudarjati, kako pomembna je skrb za celostno zdravje, če seveda želimo ohranjati vitalno in zdravo življenje. Celostno zdravje pomeni, fizično, psihično in čustveno ravnovesje.

Večini ljudi nam je samoumevna skrb za zunanjo telesno higieno, medtem ko vse prevečkrat pozabljamo na svoje notranje stanje, navlake, ki si jih pridno pridelamo skozi načine razmišljanja, prepričanj, vzorcev... s čimer si vztrajno ustvarjamo čustvene oz. energijske blokade. Več...


Tudi naše notranje telo nenehno potrebuje pozornost in čiščenje. Lahko se večkrat za hip ustavimo, zazremo vase in opazujemo svoje počutje, svoje občutke, razpoloženje, kakšna čustva občutimo. Ne pozabimo, da ima vsako čustvo tudi svoje domovanje in če vztrajno gojimo določeno čustvo, lahko s tem povzročimo čustveno napetost, ki nam povzroči neravnovesje in blokado v predelu telesa, ki mu to čustvo pripada.

Po tradicionalni kitajski medicini predstavlja vranica glavni organ prebave, a v TKM ne prebavlja zgolj prehrane, temveč tudi naša čustva.

Čustvo, ki pripada vranici je skrb, zaskrbljenost, sem spada tudi obremenjevanje, premlevanje, nenehno tuhtanje, dvomi...

Dolgoročno gojenje takih čustev s časoma privede do apatičnosti, brezvoljnosti, počasnosti in lenobe, prevladovati pa začnejo čustva kot so ljubosumje, nevoščljivost, škodoželjnost. Pešati začne tudi spomin. Vse skupaj pa na koncu poslabša še neprimerna prehrana. Tako pademo v začaran krog.

Ko upade moč vranice, so ogroženi tudi vsi ostali organi. Vranica je namreč kot mama, ko je onemogla mama, so onemogli mladički. In če je vranica energijsko prazna, potem so energijsko prazni tudi ostali organi v telesu.


V kitajski medicini vranici pripada element zemlje in če ta ni rodovitna in bogata s hranili, ne more obroditi plodov. Tako tudi mi ne moremo podpreti delovanja vseh ostalih organov, če je vranica (zemlja) šibka. Ključno je torej, da znamo vranico okrepiti, podpreti njen biopotencial in odstraniti vse, kar jo šibi. Bistvena pri tem, sta naša prehrana in naše misli.

Kakšno je stanje naše vranice, nam nazorno kažejo naše ustnice, te so namreč ogledalo našega počutja in zdravja.

Ustni kotički povešeni in obrnjeni navzdol, nas opozarjajo na energijski deficit vranice, če pa so obrnjeni navzgor, pomeni, da telo postavi vse organe na svoje mesto, naša energija je lahka, lažje se odločamo in vidimo stvari...


Zato.... Dobra volja, je najbolja in več nasmehov na dan, odvrne zdravnika stran. 


Za svoje zdravje in zdravje vranice največ lahko naredimo sami:


Začnemo tukaj in zdaj, v tem trenutku.

Z ljubeznijo in hvaležnostjo.

Z zavedanjem, da smo sami odgovorni za svoje počutje in zdravje.

Da imamo le sami moč nad svojimi mislimi.

Da smo kreatorji svojega življenja.


V tem trenutku vdihnimo vero in upanje, vdihnimo ljubezen. Izdihnimo pa skrbi in dvome. Zavestno očistimo svoje notranje telo čustev in občutkov, ki nas bremenijo in se zavestno odprimo in sprejmimo ljubezen, mir, radost, veselje in vero v dobro in pozitivno.